Ubuntu Server 18.04 LTS Nasıl Kurulur ?
Ubuntu Server 18.04 LTS, Yanlızca 64 bit olarak kurulabilen ve Nisan 2023 yılına kadar uzun süreli desteği bulunan GNU / Linux dağıtımıdır.
https://ubuntu.com/download/server
Adresinden Ubuntu Server 18.04 LTS sürümünü indirerek iso dosyamızı bootable USB yada DVD üzerine kaydediyoruz. Ben Easy2Boot kullanıyorum.
Dil Seçimi
İngilizce dil seçimi ile Enter yaparak devam ediyoruz. Sunucu işletim sistemlerinin her zaman ingilizce olarak kurulması önerilir. Türkçe seçtiğinizde database kurulumlarında hataya neden olabilmektedir. Aynı zamanda hata durumunda araştırırken makalelerde size kolaylık sağlayacaktır.

Klavye Seçimi

Yine ingilizce seçimi ile devam ediyoruz.
Network Ayarları

Network yapınıza göre değişklik göstermektedir. Bu network otomatik olarak virtualbox üzerinden geldi. wlo1 network adaptörünü ve 192.168.1.37 ip adresini seçtim ben. Sizde virtualbox üzerinde kurulum yapıyorsanız kurulumdan önce NAT yerine Bridge Adaptör seçebilirsiniz. Bu durumda bilgisayarınız ve sanal makineniz ortamdaki dhcp üzerinden ip alacaktır. İki cihaz birbirini otomatik görecektir.
Proxy Ayarları

Eğer ağa bir proxy üzerinden bağlanmıyorsanız, Done seçimi ile devam edebilirsiniz. Ağ ayarlarınıza göre konfigure edebilirsiniz.
Ubuntu Arşiv Mirror Adresi
Ön tanımlı olan adres ile devam edebiliriz.

Hard Disk Seçimi
Diskin tamamını kullanmak için Use An Entire Disk seçimi ile devam ediyoruz. Eğer diski bölmek istiyorsanız Manuel seçimi ile devam edebilirsiniz.



Done seçimi ile devam ediyoruz. Sonrasında tüm verilerin silineceğini belirtiyor. Önemli dosyamız yok ise Continue seçimi ile devam edelim.

Kullanıcı Tanımları
Yeni tanımlanan kullanıcı adı ve şifrenizi her zaman kaydetmenizi öneririm. KeepassXC ideal bir seçimdir. Windows işletim sistemleri için KeePass yazılımını kullanabilirsiniz.

SSH Kurulumu
Sunucunuza kurulum sonrasında bağlanmak için SSH servisini yüklemeniz gerekir.

Popüler sunucu eklentileri
Popüler eklentileri kurulum ekranında size sunmaktadır. Seçim yaparak işletim sistemi ile birlikte yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Yada sonradan kurulum yapabilirsiniz.

5-10 dakika bekleme sonrasında kurulumumuz tamamlanacaktır.


Reboot seçimi ile işletim sistemimizi yeniden başlatıyoruz.

İşletim Sistemini Güncelleme
Sunucu işletim sisteminizin her zaman güncel olması güvenlik açısından önemlidir. update komutu ile güncel paketleri kontrol edecek, upgrade komutu ile güncellemeleri kuracağız.
sudo apt update
sudo apt upgrade




SSH Bağlantısı
Ubuntuda terminali kullanarak SSH bağlantısı yapabilirsiniz. Windows üzerinden bağlantı yapıyorsanız Putty SSH client uygulaması ile bağlantı yapabilirsiniz.

Saygılarımla,
COMMENTS
Merhaba makale için çok teşekkürler.
Kurulumda sürekli hata alıyorum, Ubuntu server kurulumu için internet bağlantısı gereklimidir. ? internet bağlantısı olan bir makinada sorunsuz kuruldu. Sorunu nerede yaşadıgımı nasıl anlayabilirim