Ubuntu 18.04 dağıtımında standart olarak Backups uygulaması bulunur. Backups uygulaması ile birlikte günlük veya haftalık otomatik yedekleme oluşturabilirsiniz.

Uygulamalar içerisinde arama yaparak backups uygulamasını başlatalım.

Ayarları yapmadığımız için otomatik yedekleme başlatmıyoruz ve folder to save menüsüne geçiyoruz.

Yedeklenecek olan klasörleri bu menüden ekliyoruz. Kullanıcı klasörüm seçili. Bu benim için yeterli

Download klasöründe ihtiyacınız olmayan birçok dosya bulunur. Bu nedenle yedeklenmeyecek klasör olarak seçili. Home klasörü altında dahil etmek istemediğiniz klasörleri buradan seçebilirsiniz.

Kaydedilecek klasörü seçiyoruz. Google, Nextcloud yada network server seçeneklerini kullanabilirsiniz. Ben bilgisayarımdaki ikinci fiziksel diskim üzerinde backup klasörü oluşturdum ve seçerek devam ediyorum.

Scheduling menüsünde otomatik yedekleme seçeneğini aktif ettiğinizde sizden paket yüklemesi yapmanızı isteyecek. install butonunu seçerek yüklemeyi başlatalım


Yükleme tamamlandıktan sonra sizden dosyanızı şifrelemenizi isteyecek. isterseniz şifresiz olarak yedekleme yapabilirsiniz. Forward seçeneği ile devam ediyoruz.

Her gün yada her hafta olarak yedekleme planı seçebilirsiniz, aynı zamanda keep menüsünde yedekleme yapılacak süreci 6 ay, 1 yıl yada herzaman seçebilirsiniz.

Overview menüsü şuan yedekleme devam ettiği için aktif olmadı

İlk yedeklemeyi tamamlandığına dair uyarı verdi. Yedekleme klasörümüzü kontrol ediyoruz.

Overview üzerinde restore menüsünü seçerek, restore işlemini yapabilirsiniz. Forward menüsü ile devam ediyoruz.

Geri yükleme yapacağımız tarihi seçiyoruz. Forward menüsü ile devam ediyoruz.

Orjinal klasöre yada faklı bir klasöre geri yükleme yapabilirsiniz. Ben masaüstünde ayrı bir klasör olarak geri yüklemek istiyorum. Desktop seçimi yaparak Forward menüsü ile devam ediyoruz.

Seçenekleri görüntüledikten sonra Restore butonu ile devam ediyoruz.

Şifremizi yazarak devam ediyoruz.

Geri yükleme işlemi tamamlandı.

Masaüstü üzerinde home klasörümüz oluştu. İçerisinde kullanıcı hesabımıza ait dosyalar var.

Masaüstümde bulunan helloubuntu klasörünün yedek içerisinde bulunduğunu doğruluyorum.
Saygılarımla,
COMMENTS