loop-protect konfigurasyonunu switch üzerinden yönlendirilen trafiğin tekrar switche dönmesi ve döngü ( loop ) oluşturması durumunda, önlemek için kullanabilirsiniz.
Switch yönetimindeki en büyük problemi oluşturan hatalı kablolama, switch üzerinde döngüye giren bir trafiğe neden olur. Network üzerinde yavaşlamalara ve veri paketlerinde kayıplara neden olan bu problem network yönetiminde sizi çıldıracak seviyeye getirebilir.

Kendime test ortamı hazırladım ve HP 6730b laptop üzerine dhcp server kurulumu yaptım ve kendi HP 8470p laptopumu networke dahip ettim. Test için HP 2530-24G-PoE switch kullanacağım. Herşey normaldi ancak kırmızı kabloya kadar.

Kırmızı kabloyu 5. ve 7. porta bağladıktan sonra ışıklar sabit bir şekilde yanmaya başladı ve switch hata durumuna geçti.
Switch üzerindeki konfigurasyon aşağıdaki gibi

loop protecti aktif etmek için aşağıdaki komutları yazıyoruz.
HP-2530-24G-PoEP(config)# loop-protect 1-24
HP-2530-24G-PoEP(config)# loop-protect disable-timer 300

komutlarını yazarak 1-24 arasındaki portlarda loop-protecti aktif ettik ve portun disable kalma süresini 300 sn olarak belirledik. 300 sn sonra tekrar kontrol edecek eğer loop yok ise portu aktif edecektir. Eğer 0 değerini girersek portu tekrar kontrol etmeyecek ve disable kalacaktır.

loop-protect aktif edildikten sonra port ışıkları normale döndü ve loop oluşturan portlardan birini disable etti. show loop-protect komutu ile izleyelim

5. portu loop oluşturduğu için down duruma getirmiş. ve 1 dakika 29s önce kontrol ettiğini gösteriyor. loop count kısmında kaç kez loop oluştuğunu belirtiyor.
eğer 300 saniye sonra loop olmadığını tespit ederse tekrar up duruma getirecektir.
Saygılarımla,
COMMENTS