Amazon web services üzerinde bir hesap oluşturarak 12 ay ücretsiz olarak ubuntu server 18.04 LTS kurabilir ve kullanabilirsiniz.
Öncelikle https://aws.amazon.com/ adresinden bir hesap oluşturarak hesabımızı free account olarak seçelim. Sonrasında yönetim panelimizi açalım.

Amazon Elastic Compute Cloud (EC2) ile sanal sunucu oluşturabilir ve yönetebilirsiniz. Servisler içerisinde EC2 araması yaparak EC2 Dashboard a bağlanıyoruz.

Launch Instance menüsünü açıyoruz.

Ubuntu Server 18.04 LTS seçimi ile devam ediyoruz

t2.micro paketi ücretsiz bir seçim. Bu nedenle değiştirmeden devam ediyoruz. Paketler arasındaki farkları listede inceleyebilirsiniz.

Amazon web service üzerinde eğer birden fazla sanal sunucunuz var yada proje olarak amazona geçiş yapıyorsanız network düzenlemeleri yapabilirsiniz. Ancak başlangıç aşamasında ve testler yapıyorsanız next add storage seçimi ile devam edebilirsiniz.

8 GB harddisk testimiz için yeterli olacak. Bu nedenle disk ayarlarını değiştirmeden devam ediyoruz. İsterseniz ücretsiz hesabınızda 30 GB kadar arttırabilrisiniz.

Sanal makinelerinizi ayırmak adına taglayabilirsiniz. Ben değişiklik yapmadan devam ediyorum.

Security group ayarlarında ssh ile bağlanacak bilgisayarları sınırlandırabilirsiniz. Eğer sabit bir ip yada subnet üzerinden bağlantı yapılacak ise, tanımlama yapabilir ve diğer noktalardan erişimi engelleyebilirsiniz. Sunucu güvenliğiniz için önemlidir. Ben değişiklik yapmadan devam ediyorum.




Ayarları inceledikten sonra Launch butonuna basarak devam ediyoruz.

SSH ile güvenli bir bağlantı sağlamak için key pair tanımalayarak, indiriyoruz.

Kaydediyoruz.

Launch Instances butonu ile tamamlıyoruz ve View Instances ile sanal makine menüsünü açıyoruz.

Sanal makinemiz oluşturuluyor. Kısa sürecektir.

Sanal makinemiz oluşturuldu.

Connect butonuna basarak nasıl bağlantı sağlayacağımızı görüntülüyoruz.

Ubuntu client işletim sistemimizde ssh yüklü. teknoforum.pem olarak indirdiğim dosyayı Documents/sshkey klasörüne kaydettim. Bu nedenle dizin içerisine giriyorum. chmod komutunu kullanarak ssh anahtarına erişimi kısıtlıyoruz. ve ssh ile bağlantı sağlıyoruz.

yes komutu ile onaylıyoruz.

sunucumuza bağlantı sağladık

Güncellemelerimizi yapmak için update ve upgrade komutlarımızı çalıştıralım.






Sunucumuzu artık istediğimiz rolleri ekleyerek kullanabiliriz. Düzenlemek için vmware menüsüne benzer bir yönetim panelimiz var. Testimizi tamamladığımıza göre sanal makinemizi stop edebiliriz.



Testlerimizi tamamladıktan sonra tüm uygulamaları panel üzerinden silelim. Aksi durumda daha sonra bir fatura ile karşılaşabiliriz.
Saygılarımla,
COMMENTS